torstai 9. marraskuuta 2017

Kuka pelkää homekoiraa?

Homekoira on jakanut mielipiteitä tähän asti niin omakotitalojen ostajien, myyjien kuin kiinteistönvälittäjienkin keskuudessa. Ilmassa on lennellyt kysymyksiä ja epäluuloja: mitä jos se haistaa väärin? Entä jos koira haukkuu virheellisesti koko talon, vaikka siellä ei olekaan hometta, kuinka se sitten myydään? Tarinoita liikkuu ja ne muuttuvat ja paisuvat. Nämä pahat puheet ovat saaneet alkunsa lähinnä siitä, että ennen viime vuosia koirien omistajat eivät valitettavasti ole olleet koulutettuja rakennustekniikan asiantuntijoita, vaan tutkimuksia on tehty mielenkiinnosta harrastelijapohjalta.

Osa kiinteistönvälittäjistä pelkää homekoiran puremaa, koska jos tarkastuksessa löytyy moitittavaa, taloahan luonnollisesti tulee korjata ja kaupat hankaloituvat. Eikö meidän välittäjienkin olisi kaikista varminta myydä kosteusvaurioepäilytalo mahdollisimman tutkittuna ja haisteltuna, riskit minimoituna? Kuntotarkastuksesta on tullut ehdoton normi jokaisessa talokaupassa nykyään, vaikka ensi alkuun tarkastajiakin pelättiin ja epäiltiin samalla tavalla kuin nyt homekoiraa.

Tuomalla talon omistajille esille mahdollisuuden homekoiratutkimukseen, me välittäjät voimme ainakin sanoa tehneemme kaikkemme, loppujen lopuksi on sitten talonväestä kiinni tuodaanko koira haistelemaan vai ei. Haluan korostaa, että kaikkiin myytäviin taloihin koiraa ei missään nimessä ole syytä tuoda, vaan vain jos tutkimukselle on syy. Jos talossa epäillään olevan kosteusvaurioita, siinä on riskirakenteita tai jos joku ostajista on superallerginen tai superpelokas, koira on suositeltavaa tuoda paikalle. Suurin osa taloista on kuitenkin täysin homevapaita, joten koiran tuominen taloon jossa ei epäillä mitään, voi olla ajan ja rahan haaskausta. Yleinen marssijärjestys kiinteistökaupoilla on seuraava: jos epäilyksiä on, ensin homekoira paikalle, ja sitten sen jälkeen kuntotarkastaja tutkimaan mahdolliset merkityt paikat. Homekoiran etu on sen uskomaton, lahjomaton nenä, joka haistaa rakenteiden läpi, näin ollen vältytään turhilta rakenteiden avaamisilta.


Hämeen Homekoirien tehokolmikko


Homekoiria on saatavilla useita, haukun valinnassa on syytä olla erityisen hereillä, koska harrastelijaa ei paikalle kannata tilata. Lahjomaton koiran nenä on koulutettuna aina tarkka, mutta jopa vielä tärkeämpää on kiinnittää huomiota homekoiran ohjaajan koulutukseen. Me Huoneistomarkkinoissa olemme muotoilleet talokaupoille Vainu-palvelun, jonka tiimoilta teemme yhteistyötä Hämeen Homekoirat Maria Pakkasen kanssa. Pakkasella on nyt käytössään kaksi työkoiraa, superihastuttavat Ruusa ja Doora, ja kolmas koulutuksessa. Koirat ovat käyneet läpi johdonmukaisen koulutuksen, joka toteutetaan vastaavin menetelmin kuin poliisin tai tullin virkakoirien koulutus. Ohjaaja Maria on saanut rakennusteknisen koulutuksen, hän tuntee talotekniikkaa, on perillä eri vuosikymmenten talojen rakenteista ja osaa siksi tulkita koiran merkkaamista oikein. 

Homehaukkujen työskentelyä on hauska seurata: koirat ovat tohkeissaan ja tekevät työtä vauhdilla häntä heiluen. Koira on nopea eikä se epäile, vaan heti nenän haistettua homekasvuston, se merkkaa paikan. Ohjaaja-Maria analysoi merkkauksen ja selittää sen meille huononenäisille. Perästä tulee tietysti myös kirjallinen raportti. Pakkanen tekee tutkimuksen monesti kahdella koiralla, molemmat erikseen. Tämä lähinnä siksi että myös mahdollisesti kriittisesti tutkimukseen suhtautuvat paikalla olijat vakuuttuvat, koska koirat merkkaavat samat paikat empimättä. Homekoira on koulutettu haistamaan vain terveydelle haitalliset todelliset homekasvustot, eli pelkästä kosteudesta se ei välitä. Turhia merkkauksia ei siksi juuri tule, ja vaikka tulisikin, ohjaaja tunnistaa ne koulutuksensa ansiosta. Kurkkaa filmi homekoiratutkimuksesta tästä.

Jos siis epäilet talosi homevapautta, suosittelen homekoiran haukuntaa, usein tutkimuksissa ei löydy mitään moitittavaa. Muutamissa kohteissa joissa olen itse päässyt seuraamaan tutkimusta, on löytynyt jotain pientä, mutta kyseisistä kohdista on ollut jo ennakkoepäilys. Löydetyt probleemat ovat myös olleet melko helposti korjattavia paikallisia vaurioita, joista on selvitty muutamalla tonnilla. Eli mitään yliluonnollista tai dramaattista tutkimuksiin harvemmin liittyy. "Koko talo homeessa" -pelottelut ovat enemmänkin iltapäivälehtien skandaalinhakuisuutta. Epäilykseen on rauhoittavaa saada varmistus, oli tutkimustulos sitten negatiivinen tai positiivinen. Homekoiratutkimus on pieni hinta mielenrauhasta kiinteistökaupassa.


Meri Saukkoriipi
Nykyään jo homekoiramyönteinen kiinteistönvälittäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti