perjantai 1. heinäkuuta 2016

Myydään tunnelmallinen puutaloasunto

Tunnelmallinen, idyllinen, ja lämminhenkinen. Nämä kolme kovaa adjektiivia lähtevät meidän välittäjien näppäimistöstä kun puutaloasunnon myynti-ilmoitusta rustataan. Ihania ja tunnelmallisia ne ovatkin. Jos joku ei-turkkulainen nyt ihmettelee mistä on kyse, niin selitys on seuraava: puutaloyhtiö on iänvanha puinen rivitalo, joita on samassa taloyhtiössä yleensä useampi pötkö limittäin tai ringissä, piha täynnä pioneja siinä keskellä. Puutalot ovat olleet vuosisadan alkupuolella työläisperheiden asuntoja, joissa asuinkäytössä on ollut oikeastaan vain keskikerros, vinttejä ja kellareita on laajennettu asuinkäyttöön vuosikymmenten varrella. 

Meillä myynnissä Kupittaankadulla, on se söpö

Turussa tunnetuimmat ja suurimmat puutaloalueet ovat Port Arthur eli Portsa, Pohjola ja Martti, yhtiöitä löytyy myös mm. Lonttisista ja Nummelta. Tyypillistä näille asunnoille ovat puuhellat ja kakluunit, puulattiat, hirsirungot ja hassut vanhat yksityiskohdat. Inhorealistinen kuntotarkastaja kuvailee puutaloasunnon tunnusmerkeiksi vuotavat kattoikkunat, vettä pohjakerroksessa, unohtuneet vesieristeet ja kellareiden ovet jotka eivät joko aukea, tai eivät mene kiinni. Myös hippihenkiset asukkaat voivat kuulemma joskus aiheuttaa erikoisia tilanteita tarkastuksia tehdessä. Herra insinööri kuntotarkastaja ei selkeästikään ole oikeaa kohderyhmää wanhalle ja idylliselle, siitä huolimatta puutaloasunnot tuntuvat olevan suositumpia kuin koskaan, helmet katoavat markkinoilta parissa päivässä.


Kirjoittaja itse ei ole koskaan puutaloon päässyt asumaan, visiitit ovat rajoittuneet työn merkeissä tehtäviin. Siksi päätin haastatella yhtä ihan tuoretta puutalopariskuntaa, Lauraa ja Aleksia. Huoneistomarkkinoiden uusi ja  übercool logo on muuten Lauran suunnittelema, selkeää taiteilijahenkistä puutaloasukkiainesta siis. Pariskunta osti ensiasunnokseen puutalohuoneiston Martista Stålarminkadulta. Heidän mukaansa asunnossa viehätti historia ja tunnelmallinen miljöö. Myös alue itsessään vaikutti ostopäätökseen, Martti kun sijaitsee mukavasti keskustan läheisyydessä. Talo on sisältä viihtyisä ja valoisa, mutta on lisäksi mahtavaa, että myös ikkunasta katsoessa patio ympäristöineen näyttää kutsuvalta. Puutalojen yksi ihastuttava ja ainutlaatuinen osa ovat upeat pihat. Portsassa tallustelija todellakin hämmästyy, jos eksyy taloyhtiöiden porttien sisäpuolelle. Puutalojen pihat avautuvat aivan erityisen viehättävinä istutuksineen, puutarhakalusteineen ja leikkipaikkoineen nyt keskikesällä, joten jos rohkenet pihoille kurkkaamaan, nyt ne loistavat.

Se kuuluisa kakluuni

Näin välittäjän vinkkelistä puutaloasuntojen ostajat ovat oma selkeä porukkansa. Tai sanotaanko näin, ostajista rajautuu selkeästi pois juurikin ne pilkuntarkat insinöörit, joita eivät kakluunit lämmitä. Omakohtaisen kokemukseni perusteella puutaloissa asuu pelkästään mukavia ihmisiä, jotkin hieman hipimpiä kuin toiset. Tätä viehättävän boheemia porukkaa yhdistää yleensä hymyileväisyys, avoimuus ja sosiaalisuus. Puutalojen yhteisöllisyydestä puhutaan paljon, pihoja hoidetaan yhdessä, koko yhtiön lapset pomppivat samalla trampoliinilla ja välittäjääkin moikataan iloisesti.

Puutaloyhtiöissä, kuten muissakin wanhoissa taloissa, asujan täytyy ymmärtää ja olla sinut ajatuksen kanssa, että nurkkia täytyy aina vähän fiksata. Kaikkia nykyajan mukavuuksia kuten esim. vesikiertoista lattialämmitystä ei voi saada, mutta tunnelmaa sitäkin enemmän. Kattoikkuna voi vuotaa ja kellarissa voi olla vettä, mutta kaikki on onneksi korjattavissa. Ei se ole puutalo eikä mikään, jos ei ainakin yhdessä kellarissa ole pumppu. 

Erikoisia ja kekseliäitä ratkaisuja ovat puutalot pullollaan

Puutaloyhtiöt ovat vanhoja, ja niitä on ajan saatossa muokkailtu erityisen paljon monesti useiden asukkaiden toimesta. Puutaloasuntoa myydessä tai ostaessa täytyy olla tarkkana pinta-alojen ja rakennuslupien kanssa. Monesti vinttien ja kellarien laajennukset asuinkäyttöön on tehty luvatta joskus jonkun toimesta, eikä niistä ole piirustuksia. Turun kaupungin rakennusvalvonta on aarreaitta näiden asioiden selvittämiseen, kaupungin tätit ovat myös erityisen mukavia. Tätä tietolähdettä me välittäjät ammennamme säännöllisin väliajoin ja joulun kynnyksellä kiikutamme täteille pullakranssin kiitollisina.

Jos joskus niin puutaloasuntoa myydessä kannattaa turvautua ammattitaitoiseen välittäjään, ettei sitten vaan tulisi mitään jälkipyykkiä niistä paperihommista. Myös Laura ja Aleksi käyttivät eri konsultteja asioiden selvittelyyn ennen ostotarjouksen tekoa, taisi olla allekirjoittanutkin hieman hämmentämässä ja neuvomassa tietäväisenä. Lauraa ja Aleksia iso hankinta jännitti tietysti, mutta ei pelkästään talon iän takia. Asunnon osto sujui kuitenkin oikein hyvin ja kaikki tapahtui yhdessä hujauksessa, pariskunta grillailee nyt iloisesti patiollaan ja on erittäin tyytyväinen valintaansa.

Loistavaa kesää jokaiselle tämän blogin lukijalle, varsinkin kaikille höpsöille puutalohipeille ja ihanaisille insinööreille toivottelee Huoneistomarkkinat. Me olemme muuten kesälläkin töis, auringon alla se kauppa vasta käykin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti