perjantai 20. toukokuuta 2016

Miten mökki ostetaan?

Halleluja Suomen Turuus on kesä! Kesähän tarkoittaa yhtä kuin parvekekukat, ryytimaa ja tietysti kesämökki. Kokoan nyt yhteen tärkeimmät seikat, joita mökin ostajan kannattaa pitää mielessä kohteita vertaillessa. Esittelen myös muutaman nyt meillä myynnissä olevan vapaa-ajan asunnon. Heti näin alkuun haluan myös kertoa potentiaalisille mökkien myyjille, että ei muuta kun soitelkaa, myymme kaikkea mummonmökistä merenrantahuvilaan. Paatteja löytyy tästä putiikista joka lähtöön, eli rapsakka venematka kohteeseen on lähestulkoon toivottavaa.

Suomalainen mökki on aina sidoksissa luontoon, siksi varmaankin tärkeimmät mietittävät asiat ovat sijainti ja kohdetta ympäröivä luonto. Suosituimpia ovat tietysti mökit veden äärellä, mutta onhan olemassa myös kuivan maan mökkejä. Kuivan maan mökit ovat monesti niin sanottuja mummonmökkejä, ja ne ovat tunnelmaltaan usein vallan ihastuttavia. Järvimökkejä löytyy Varsinais-Suomesta paljon, tässä yksi hyvä esimerkki viihtyisästä sellaisesta:


                                 Kaikki mukavuudet Taivassalossa järven rannalla

Me täällä rannikolla hakeudumme kuitenkin monesti meren äärelle. Rantamökissä on tärkeää selvittää ilmansuunnat: haluatko auringon paistavan aamulla vai illalla? Suosituimpia ja kalleimpia ovat tietysti etelärannat, joille aurinko paistaa kesäisin koko päivän. Merkitystä on myös rantaviivalla ja sen pituudella. Hiekkarantaa, kalliota, kaislikkoa vai kivikkoa? Näköalat. Mitä juuri sinä haluat vapaa-ajallasi katsella? Suojaisaa poukamaa vai aakeaa laakeaa avomerta? Esimerkiksi näitä maisemia kelpaa tuijotella:


Monet asettavat ehdottomaksi vaatimuksekseen autotien mökille, mutta kehottaisin kuitenkin ajattelemaan myös laatikon ulkopuolelta: entäpäs jos hankkisikin saaripaikan? Saareen matkustus ei ole ajasta kiinni, 10 minuutin venematkan päästä löytyy jo vaikka minkälaista mukavaa. Saaripaikat ovat myös halvempia kuin autolla saavutettavat. Viikonlopun aloitus pirtsakalla venematkalla voi monelle olla myös oikein tervetullut henkinen vapaa- ja työajan erottelurituaali. Ja jokainen, joka osaa ajaa autoa, osaa myös ajaa venettä. Tästä vaikka:

                   Korvenmaalla etelä-länsipoukama, kelpais! Venematka tai yhteysalus




                       Saaripaikka Korppoossa, oikein sievä ja mukavuuksia löytyy

Saaresta pääsemmekin mukavasti veneisiin. Lähes joka mökiltä löytyy jonkinlainen jolla. Minkälaista laituria tarvitaan? Varsinkaan ensimökin ostajat eivät aina kiinnitä tarpeeksi huomiota laituriin ja sen laatuun ja kuntoon. Kunnon laituri voi maksaa hankalaan paikkaan enemmän kuin itse mökki, siksi se muodostaa oleellisen osan koko setin hinnasta. Jos haaveissasi siintää purjevene eläkepäiville, rannassa täytyy olla syvyyttä, muuten jää khöli pohjaan kiinni. Varsinkin jos olet oikein asenneveneilijä ja kiulussa on näköä ja kokoa, rannan suojaisuudella on merkitystä. Aukea ranta on monesti levoton.

Itse mökkirakennuksen perustavanlaatuisia käytännön asioita ovat tietysti sähkö ja vesi. Mistäs ne tulevat? Sähköliittymä mökkitontilla ei ole todellakaan itsestäänselvyys, jos siis saat sen kaupan päälle, tee kaupat. Jos päämuuntaja on kohtuu lähellä mökkiä, sähköliittymä maksaa viidestä kymmeneen tuhanteen. Joihinkin, onneksi harvoihin, saariin liittymän hinta voi olla tähtitieteellinen, tarkista sähköyhtiöltä. Nykyaikaiset ja nopeasti yleistyvät tavat tuottaa energiaa mökeille ovat aurinko- ja tuulienergia. Aurinkopaneelien toimittajia löytyy pilvin pimein googlaamalla, tuulienergia on vielä hieman harvinaisempi, mutta varsinkin saaristossa yleistyy kovaa vauhtia.

Jos kunnan vesijohtoa tai porakaivoa ei ole, vesi yleensä kannetaan mökille oman talon hanasta, tai naapurin. Monet keräävät sadevettä pesuvedeksi, oikein ekologista. Pysyvä ratkaisu on sitten se porakaivo. Hinta on hyvin yksilöllinen kohteesta riippuen, maasto ja välimatkat vaihtelevat. Saareen sellainen voisi maksaa esimerkiksi 5.000 euroa. Kuitenkaan kaikki eivät näitä mukavuuksia edes halua, vaan fiilistelevät öljylampuilla ja kokkaavat nuotiolla ja kaasuhellalla. Ainaiseen ilonaiheeseemme Jätevesiasetukseen kannattaa myös perehtyä jonkin verran, vaikka eivätpä ne itse virkamiehetkään tunnu siitä osaavan päättää. Toinen tärkeä ja yhtä hulvaton tarkistettava asia on möksätontin rakennusluvat. Tarkista siis välittäjältä, että luvat ovat kunnossa ja että rakennusoikeutta riittää.

Mökin koko on tottakai myös yksi mietittävä asia. Onko sinun kesäparatiisisi romanttinen pakopaikka kahdelle vai tramppaako paikassa myös suku ja ystäväpiiri? Jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi, hyvässä ja pahassa. Suomalaiset ovat onneksi edelleen melko luonnonläheistä porukkaa, ja satunnaiset mökkivieraat uskaltaa majottaa vuodesohvalle tai juhannuksen väenpaljouden keskellä vaikka telttaan rannalle. Läheisyys lämmittää. Monet rakentavat mökin pihapiiriin vierasmajoja, ne ovatkin oivallisia ja viehättäviä ratkaisuja. Jos tölli on vain kesäkäytössä, se ei ole edes mikään aivan älytön rahallinen satsaus. 

Että ei sitten muuta kun mökkikaupoille! Puukengät jalkaan ja reikäpaita päälle, älkää liukastelko kallioilla! Lopuksi mainospläjäys: Artolle on tulossa myyntiin Kuusiston Rövarholmasta jotain aivan upeaa ja mahtavaa merenrantameininkiä, herra on itsekin aivan täpinöissään. Ilmakuvavideota ja myyntikuvia odotellessa. Hasta la vista!


Meri Saukkoriipi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti