tiistai 28. helmikuuta 2017

Verkarannan loft-linna Littoisissa

Littoisissa jykevästi seisova vanha Verkatehdas 10 kilometrin päässä Turun keskustasta on upea ja erikoinen kokonaisuus, jonka olemassaolosta moni turkkulainen ei edes tiedä. Alue on tutustumisen arvoinen, vaikka uutta asuntoa et olisi etsimässäkään. Verkarannassa ja Littoistenjärvessä riittää tutkittavaa vaikka sunnuntaiselle perheretkelle. Museovirasto on luokitellut alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ympäristökohteiden joukkoon jo vuonna 1987. Meidän Kallella on myynnissä tällä hetkellä ihastuttava pikkukoti korkealla osoitteessa Verkaranta 5 D, Kaarina


Verkatehtaan ensimmäiset rakennukset ilmestyivät Littoistenjärven rannalle 1800-luvun alussa. Tehtaassa on valmistettu juurikin kankaita. Toiminnan alkuaikoina tehtaalle kulki jopa junarata tavarankuljetusta varten. 1960-luvulla kankaanvalmistus loppui ja tehtaassa oli sittemmin monipuolista teollisuus -ja varastotoimintaa. Eräskin rumpalisetä muisteli, että on 1990-luvulla paukutellut rokkia bändikämpäksi vuokratussa tilassa nykyisessä D-portaassa. Tehtaan ympärillä on myös paljon vanhoja ja tunnelmallisia puutaloja, jotka ovat toimineet tehdastyöläisten asuntoina. Puutalot ovat paikallaan edelleen ja asuinkäytössä, osassa niistä on lumoavat näkymät Littoistenjärvelle, niinkuin tehdaskiinteistönkin korkeimmissa asunnoissa.

Heti tehtaan vieressä mäen päällä on myös ainutlaatuinen Kotimäen omakotitaloalue. Kotimäen rakennukset ovat toimineet tehtaan johtoportaan asuntoina. Kotimäen talot ovat superidyllisiä, alueella on kuvattu mm. lastenelokuvia. Tehtaan alueen osoitteet ovat osa Kaarinassa, osa Liedossa, kunnan raja kulkee järven poikki.

Ennen vuosituhannen vaihdetta tehdaskiinteistö ei enää ollut tarpeellinen sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, vaan rakennukset olivat vaarassa rapistua. Koko hässäkän ostivat sittemmin vanhojen rakennusten kanssa aikaisemminkin puuhailleet Olli ja Leena Ojala, jotka aloittivat suureellisen hankkeen saneerata koko tehdas asuinhuoneistoiksi. Homma saatiin valmiiksi 2000-luvun alussa. Tehtaalle muodostui kaikenkaikkiaan neljä asunto-osakeyhtiötä ja kaksi kiinteistöosakeyhtiötä. Alueella on myös oma huoltoyhtiö. Asuntoja tehtaalla on tätä nykyä noin 180, joista yhdessä myös allekirjoittanut onnellisena asustaa.


Verkarantalaiset tuntuvat olevan harvinaisen tyytyväisiä kotiinsa. Tehtaalla asumisen tekee mielenkiintoiseksi juurikin erityinen kiinteistö ja sen asunnot, joista jokainen on uniikki. Loft-henkeä, portaita, parvia, tiiltä, korkeita kattoja  ja betonipylväitä. Tällaisia sisustajan unelmia ei kovin montaa Turun talousalueelta löydy. Muutamia asuntoja on rempattu niin tykkiin kuntoon että oksat pois, industrial-meininkiä ja kaikkea muuta muodikasta. Tehtaalla moikkaillaan naapureiden kanssa, sekin on harvinaista Varsinais-Suomessa. Liikkujalle ja koiraihmisille Verkatehdas on mitä oivallisin paikka, kauniin järven ympäriltä löytyy lenkkipolkua, kalliota tai pururataa, niin kauas kuin jaksaa hölkätä. 


Vieressä on myös pallokenttä ja nyt talvella luistinrata ja hiihtolatuja. Päiväkodit, alakoulu, K-market, partureita ja tietysti kebabmesta ihan vieressä. Lähin isompi ruokakauppa on Litsan monitoimitalon vieressä, auki klo 23 asti. Bussi numero 600 kulkee puolen tunnin välein ihan tehtaan edestä ja seikkailee Kauppatorille Varissuon kautta. Tässäpä tietoisku Littoisten helmestä. Jos harkitset alueelle muuttamista, saa soitella Mertsalle 040-7799505 ja tiedustella totuuksia tehdasasumisesta, autan mielelläni. 


Meri Saukkoriipi
Kiinteistönvälittäjä LKV
Verkaranta 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti