torstai 6. huhtikuuta 2017

Kuntotarkastus, käytäntö ja vinkit

Omakotitalojen myynti on ollut Huoneistomarkkinoiden erikoisosaamista jo parikymmentä vuotta. Valotan nyt kiinteistökaupan yhtä hyvin oleellista ja tärkeää seikkaa, kuntotarkastusta. Mitä, kuka ja miksi?

Itse en oikeastaan keksi omakotitaloa, josta en tarkastusta teettäisi kaupan yhteydessä. Tarkastus ei ole pelkästään turva ostajalle jotta hän tietää mitä on ostamassa, vaan myös myyjän tulee olla kärryillä siitä mitä on myymässä. Kiinteistökaupassa myyjän vastuu kestää viisi vuotta, tietenkään tämä ei tarkoita sitä, että myyjä on vastuussa kaikesta viiden vuoden aikana esiin tulleesta, mutta vastuu on silti suuri. Yleisimmin myyjä ja ostaja maksavat kuntotarkastuksen puoliksi, ja tarkastus tehdään tarjouksen jättämisen jälkeen, kun osapuolet ovat päässet yhteisymmärrykseen talon hinnasta. Kauppakirjat kirjoitetaan vasta tarkastuksen jälkeen, kun kaikki osapuolet ovat tutustuneet tarkastajan laatimaan kirjalliseen raporttiin. Jotkut talon omistajat teettävät kuntotarkastuksen jo ennen talon markkinoinnin aloitusta, ennen kuin ostaja on löytynyt. Tämäkin systeemi on ok, mutta onhan se hyödyllistä tulevan omistajan päästä seuraamaan uuden hankintansa tarkastusta.

Asiansa tunteva kuntotarkastaja on kultakimpale. Ammatti-ihminen tietää ja tunnistaa eri ikäkausien talojen ongelmakohdat ja tietää miten ne tutkitaan. Pätevä tyyppi ei myöskään kavahda lisätutkimuksia. Mikäli tilanne vaatii rakenteiden poraamista tai luukkujen tekemistä, sit kato porataan. Hyvä kuntotarkastaja on myös asiakasläheinen, niin sanottu puhuva tarkastaja. Tarkastajan tulee osata selittää tuleville omistajille heidän uuden talonsa kommervenkit. Tarkastajilta saa myös arvokkaita huoltoniksejä, ostajan kannattaa olla tarkastuksessa ehdottomasti läsnä ja kärppänä kuuntelemassa. 


Vaikka talo olisi alunperin rakennettu 1800-luvulla, voi se silti hyvää hoitoa saaneena saada tarkastuksesta lähes puhtaat paperit

Tarkastuksen prosedyyri on seuraava: talon omistaja eli myyjä, ostaja, välittäjä ja tarkastaja kokoontuvat paikan päälle. Pääsääntöisesti myyjä on täyttänyt jo etukäteen lomakkeen talon historiasta ja korjauksista, tarkastajan on helppo ottaa tiedot siitä. Jos lomaketta ei ole täytetty, istutaan alas ja tarkastaja haastattelee myyjää ja kirjaa ylös talon tietoja ja tehtyjä remontteja. Haastatteluvaihetta varten omistajan on hyvä kaivaa esille talon piirustukset ja oikeastaan mitä vaan muuta materiaalia rakennuksesta löytyykään. Tulee käyttöön. Jos kyseessä on vanhempi talo jota on remontoitu, on hyvä kaivaa myös muistin syövereitä etukäteen ja laittaa ylös eri remonttien ajankohtia. Vuosilukuja kysytään kyllä. Ja jos omistaja on ajatellut keittää kahveet, ne on hyvä tarjota tässä haastattelukohdassa heti kärkeen. 

Kuntotarkastus tehdään myös uusiin taloihin. Tämä kaunotar sai tarkastuksessa 10 pistettä ja papukaijamerkin

Kun paperit on selattu, tarkastaja alkaa käymään taloa läpi huone huoneelta. Hyvä ja avoin reilu peli on tarkastuksen  ydin, mukavaa rupattelua siis riittää näissä tilaisuuksissa. Myyjän ja ostajan (ja erityisesti välittäjän) on hyvä kuitenkin antaa tarkastajalle myös työrauha, ammattitaitoinen kuntotarkastaja ymmärtää kyllä suurimman osan talon rakenteista ne nähtyään, toki jos jokin on epäselvää, hän kyllä tiedustelee talon omistajalta. Myyjän ei siis välttämättä tarvitse käydä koko talon historiaa läpi tilaisuuden aikana, monesti liika höpsötys saattaa jopa hidastaa tai häiritä tutkimusta. Leppoisia kohtaamisia nämä kuitenkin ovat, huumoriakin saa käyttää. Tilaisuus kestää normitapauksissa parisen tuntia, voi mennä vaikka neljäkin jos tutkittavaa on paljon. Talo tutkitaan sisältä ja ulkoa, kannattaa varautua kunnon vaattein, ulkona voidaan kököttää pitkäänkin.



Tämä maaseudun helmi on jo nähnyt elämää, mutta pääsipäs sekin tarkastuksesta läpi

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee heti korjattavia puutteita, tarkastajalta saa toimintaohjeet. Jos korjaustarve tulee yllätyksenä, homma sovitaan välittäjän diplomaattisella avustuksella myyjän ja ostajan kesken. Kuka tekee mitäkin ja kuka maksaa. Tällaisissa tapauksissa jokainen tilanne on omanlaisensa, malttia ja maalaisjärkeä on syytä käyttää. Jos tarkastuksessa ilmenee jotain aivan katastrofaalista ja täysin yllättävää, ostajalla on oikeus vetäytyä kaupasta.

Uutena tuuleena kuntotarkastusta tukemaan on vihdoin rantautunut ammattimainen homekoiratutkimus. Meillä tämä tutkimus kulkee nimellä Vainu-palvelu, ja se teetetään kohteissa joissa tarve vaatii, ei joka talossa. Nykyään tämä koiratouhu on hyvin pätevää, kyseessä ei todellakaan ole lemmikki-Musti vaan koulutettu virkakoira ja sen rakennustekniikkaa opiskellut ohjaaja.

Meillä on muuten vielä nyt huhtikuun 2017 meneillään kampanja, jonka aikana solmituissa uusissa myyntitoimeksiannoissa me huolehdimme kuntotarkastuksen kustannuksista myyjän osalta. Vinkkaa kaverille jos et itse ole myymässä, selvää säästöä katsos. Kevät on omakotitalokaupan aikaa.

Aivan mahtavaa kesäauringon odotusta!

Meri Saukkoriipi

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta! Minäkin olen miettinyt kuntotarkastusta. Olisi hyödyllinen todellakin, sillä me olemme ostamassa taloa. Hyvä tietää, että mikäli jotain oikein pahaa ilmenee, voi kaupoista vetäytyä. Kevät tosiaan on omakotitalokaupan aikaa, olen sen myös huomannut.
    https://kuivatalo.fi/kuntotarkastus/

    VastaaPoista
  2. Kiitos kattavasta postauksesta. Oli hyödyllistä lukea käytännöistä, välitän tämän tiedon sisarelleni. Heille on omakotitalon kuntotarkastus tulossa, ainakin niin he kertoivat. Luulenkin, että he uskovat jotain olevan vialla. https://www.inframikko.fi/

    VastaaPoista